Aktualiteter och nyheter

15 Nov 2019

Visst ska våren komma - sånger om hopp

Viby kyrka

Lördag 16 november kl 18:00

Fri entré. Välkomna!

Medverkande:

Viby kyrkokör

Recitatör Inger Nordin

Per Svansbo flöjt, Sonja Bahlenberg marimba,

Josef O'Leary gitarr, Samuel Eklind bas,

Jörgen Sternoff trummor, Nils Fjellstjärna dragspel

Kantor Eva Fogel

08 Jul 2019

Musikveckan i Viby

Den 4-11 augusti är det Musikveckan i Viby. Varje kväll kommer det ske en konsert i Viby kyrka, med fri entre.
 

Söndag 4 augusti  kl 18

”Uti vår hage”, musikgudstjänst

Viby kyrkokör, Patrik Ahlberg flöjt, Staffan Sjögren gitarr och elbas. Körledare Eva Fogel.

 

Måndag 5 augusti kl 19

”Melodisk nordisk jazz”

SE Quartet.

 

Tisdag 6 augusti kl 19

”Romantisk sonatafton”

Daniel Beskow piano, Varpu Heikinheimo violin

 

Onsdag 7 augusti kl 19 

”Låt orglarna ljuda”

Katarina Högberg Jansson och Karl- Magnus Jansson, orgel

 

Torsdag 8 augusti kl 19 

”Crossover- konsert”

Annika Blomfeldt cello & sång/ Johan Westre piano.

 

Fredag 9 augusti kl 19  

”Folkmusik i sommarskrud”

Trion ”Trinning”

 
Lördag 10 augusti kl 19 
”Legender och gränsland”
Martin Fogel gitarr.


Söndag 11 augusti kl 18 
”Joyful Moment”, musikgudstjänst
Kören Gospel of Joy, körledare Cecilia Axelsson.

08 Jul 2019

Sommarkyrka

Den 8-28 Juli kommer Viby kyrka att vara öppen för besök dagligen mellan kl 13 och 16.

02 May 2019

Vigilia av Rachmaninov

Viby församling har många gånger gästats av Ulf Samuelsson, tidigare organist i Örebro Olaus Petri. Han har bland annat lett kördagar för vår egen och andra kyrkokörer. Nu är han organist i S:ta Eugenia och ansvarig för denna katolska Stockholmsförsamlings musikliv.

Lördag 4 maj besöker han åter igen Viby - nu med den semi-professionella kören S:ta Eugenia Vokalensemble.

 

Tid och plats: 4/5 kl 18.00, Viby kyrka 

12 Apr 2019

Stilla veckan och påsken i Viby församling 2019

Välkommen att gå in i Stora veckan eller Heliga veckan eller Stilla veckan och bli en del av de händelser som för alltid förändrat människans livsvillkor och leder oss ut ur vår mänskliga vanmakt!

 

Viby församling erbjuder i år möjligheten för den som vill att gå in i stillheten dagarna efter palmsöndagen som en retreat på hemmaplan. Ta del av bibelmeditationer, korsvandringar och gudstjänster och fördjupa ditt andliga liv! Var med och sjung, be, vandra, tillbe, lovprisa, ät och drick och låt kroppen bli indragen i påskens drama och kyrkans liv!

 

En känd teolog sa: Den som en gång firat påsk blir aldrig mer densamma. Jesus säger: Se, jag gör allting nytt! (Upp 21:5)

 

 

Palmsöndagen 14 april

10.00 Samling framför Viby församlingshem med läsning av Johannes redogörelse för Jesu intåg i Jerusalem, palmvigning och procession upp till kyrkan och högmässan. Där läses passionsberättelsen av tre röster och vi får höra predikan innan vi ber förbönen med den s k litanian. Ta med fastebössan till offergången! Eukaristi (nattvard) och kaffe på kyrktorget efteråt.

 

 

Tisdagen i stilla veckan 16 april

 

17.30 Bibelmeditation i kyrkan. Sitt i bänken och ta del av en bibelbaserad utläggning. Mat för själen. Retreat på hemmaplan.

 

18.30 Korsvandring. Vi bär korset med Jesus. Varma kläder och bra skor rekommenderas. Viby kyrka-Rosengård-Sjumeterseken-Viby gård och tillbaka. Vid dåligt väder kort vandring på kyrkogården och sedan inne i kyrkan.

 

Onsdagen i stilla veckan 17 april

 

17.30 Bibelmeditation i kyrkan. Sitt i bänken och ta del av en bibelbaserad utläggning. Mat för själen. Retreat på hemmaplan.

 

18.30 Korsvägsandakt. Vi vandrar runt i kyrkan, sjungandes och bedjandes när vi följer Jesus på vägen till Golgata.

 

 

Skärtorsdagen 18 april

 

17.30 Bibelmeditation i kyrkan. Sitt i bänken och ta del av en bibelbaserad utläggning. Mat för själen. Retreat på hemmaplan.

 

18.30 Skärtorsdagens mässa. En gudstjänst präglad av högtidligt allvar och tacksam glädje över Herrens instiftelse av eukaristin, prästämbetet och kärleksbudet. Någras (i förväg tillfrågade) fötter tvättas enligt Jesu föredöme i den traditionella fottvagningen. Mässan avslutas med altarets avklädande. Efteråt inbjuds vi att fortsätta gemenskapen vid en soppmåltid, en s k agápemåltid (agape=kärlek) i Församlingshemmet med stilla musik.

 

 

Långfredagen 19 april

 

15.00 eller ”vid nionde timmen” som det heter i Bibeln, firar vi långfredagsgudstjänst med Johannespassionen med solister och kör och korshyllningen då alla får tillfälle att tillbe vid korset.

 

Påskafton 20 april

 

10.00 kan man vara med och putsa och feja i kyrkan inför påsknatten. Vi dricker kaffe tillsammans som ett avbrott i arbetet.

 

22.00 Påsknattsmässa. Gudstjänsten börjar i mörker och slutar i ljus—ungefär vid midnatt! Från en påskeld går vi in i kyrkan och vakar in Herrens uppståndelse med läsningar ur Gamla testamentet. I samband med påskens första Gloria invigs nya bänkljusstakar.  Vid dopfunten får vi möjlighet att påminna oss om vårt dop. Obs! Rökelse används i denna mässa.

 

 

Påskdagen 21 april

 

10.00 Festhögmässa med trumpet, församlingens körer, predikan av Torbjörn Edebol, och ”extra allt”. Himlakul och kyrkkaffe på kyrktorget med påskbitar!

 

Annandag påsk 22 april

 

10.00 Högmässa—något stillsammare men i påskens stora glädje över den Uppståndne.

 

 

Kanske väcker Gud frågor hos dig denna påsk. Frågor kring ditt liv, vad som varit eller vad som skall komma. Du vet väl att du alltid kan boka samtal med präst? Boka en tid med kyrkoherden på 070-766 00 46.

 

 

07 Mar 2019

Stora Söndagen

24 mars testar vi något nytt!

På Vårfrudagen eller våffeldagen testar vi något nytt i Viby församling. Kom och var med – och tyck till om hur det var efteråt!

Inspirationen kommer från Sörbykyrkan i Örebro. Där har man sedan ett år tillbaka något man kallar Söndag i Sörbykyrkan. Det pågår mellan 10 och 13 och har olika delar som man kan ta del av delvis eller som ett paket. Väljer man att ta del av hela paketet kommer man hem mätt och belåten på både ett andligt och kroppsligt sätt. Upplägget har gett Sörbykyrkan växt.

Den 24 mars testar vi något liknande i Viby. Så här gör vi: Kl 10 ringer kyrkklockorna till familjevänlig högmässa. I mässan får vi höra Guds ord, fira nattvard och höra barnkören. Gudstjänsten avslutas med välsignelsen och efteråt är det enkelt fika på kyrktorget. Kl 11 ringer klockorna till en ny gudstjänst med lite ledigare stil, lovsång och tillbedjan. Barnen inbjuds att gå till vår söndagsskola Himlakul som blir en parallell del av den gudstjänsten. De vuxna får en lite längre predikan som tar upp ett angeläget tema – denna gång ”Tro och tvivel”. Efter välsignelsen är det slut och då är klockan ungefär 12 och lunch väntar i Församlingshemmet som avslutning på Stora söndagen i Viby.

 

Till Stora söndagen kommer och går man som man vill. Någon kanske vill ha högmässan och sedan ägna söndagen åt annat. Någon annan tar sovmorgon och dyker upp kl 11. Någon längtar efter måltidsgemenskap och kommer direkt till Församlingshemmet kl 12 för att äta. Gör det du känner för, men glöm inte att fylla i en ”Tyck till-lapp” innan du går hem. Testdagen är allt gratis. Välkommen!

PS Vill du hjälpa till med Stora söndagen? Det behövs folk till att koka soppa och grädda våfflor och hjälpa till med serveringen. Det kommer att bli en strykande åtgång. Kontakta vaktmästare Kerstin!

1 / 4

Please reload

Viby Församling på Facebook