top of page

Viby Prästgård

Viby prästgård ligger i Lundby, 2 km från kyrkan. 

Gamla prästgården är sedan 2014 centrum för pilgrimsfrågor i Närkedelen av Strängnäs stift och huset kan användas för övernattningar, konferenser och retreater och är ett komplement till församlingens övriga arbete.

OBS! Den 29-31/7 2022 håller Alexander Deriev, Stockholm, kurs i ikonmålning i Gamla prästgården. Läs mer här!

Efter reformationen blev prästgårdarna en miniatyr av vad klostren hade varit. Där fanns lärdom, gästfrihet och kristet vardagsliv. Precis som i klostren möttes i prästgårdarna det lokala och det universella, tradition och nutid. 

Bygdens folk byggde kyrka och prästgård - biskoparna sände präster som skulle betjäna folket med Guds ord och sakrament, undervisning och vägledning. 

Viby har fortfarande en prästgård. Ett par kilometer från Viby kyrka, i trakten Lundby, ligger sedan 1590 församlingens kyrkoherdeboställe. Den nuvarande bostaden byggdes på 1800-talet, men som flygel till den finns också den tidigare prästgården kvar. Viby gamla prästgård, som byggnaden numera kallas, är oförstörd av moderniteter och förklarades av Länsstyrelsen för byggnadsminne 2011.

Vi tror att prästgården har en roll att spela som plats där kyrka och kultur, det lokala och universella, historia och nutid, andligt och kroppsligt, tradition och framtid kan mötas. Att prästgården har en öppen dörr, att den kan vara en fristad, en plats för det goda samtalet, för fördjupning och kunskap - det borde vara viktigt även i framtiden. 

 

Viby Gamla Prästgård är öppen för övernattningar efter överenskommelse mellan 1 juni och 31 augusti och har tre sovrum med totalt fem sängar och två flerbäddsrum med tre respektive fyra enklare sängar. Sovrummen kan värmas upp med kakelugnar och flerbäddsrummen är ouppvärmda. Ytterligare 4 sängar finns att tillgå i andra byggnader på Prästgården. Eftersom Gamla Prästgården är kulturminnesmärkt finns toalett och dusch i en separat byggnad bredvid.

 

Viby Gamla Prästgård kan bokas för konferenser eller andra sammankomster för grupper på max 40 personer. Vi ordnar gärna måltider eller kaffe/te med smörgås och/eller kaka.

 

För bokning och prisuppgifter kontakta:

 

Närkes Pilgrimscenter, Viby Gamla Prästgård: 0582-66 06 10

Caroline "Nina" Tivedal Persson, pilgrimscenter@viby.nu

 

Viby församling: 0582-66 00 10 (må-to kl. 8-16, fr kl. 8-12)

 

 

Läs mer om Viby Gamla Prästgård här:

bottom of page