top of page

Reformationen inte bara bra

Reformationen hade sina poänger. Men den bidrog till flera missförstånd och kanske det allvarligaste är just detta att man skulle kunna bli salig på sin kammare bara man har en Bibel. Rätt läst och använd är en Bibel mycket bra, men den är och förblir endast ett komplement till bönen och gudstjänsten.

Det duger inte ens med tyst bön för att bli frälst – det heter i Rom 10 att, ”om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad.” Eller frälst.

Det funkar alltså åt båda hållen. Det är först när ordet blir kött, när bokstäverna på papperet eller tanken i mitt hjärta fysiskt uttalas (eller sjungs) som det kan hända något. Det räcker alltså inte att tänka "rätt tankar" eller att läsa tyst för sig själv. Ordet måste få bli kött. Det måste få bli konkret. Det måste få bli kroppsligt. Annars blir det kanske aldrig något.

Det här sa jag i dagens predikan. Den blev, för våra mått, ovanligt lång men jag tror att det fanns en mening med det. Den kan avlyssnas här på webbsidan, men kanske kan man höra att jag var lite distraherad av att den bärbara mikrofonen i kyrkan inte fungerade som den skulle. Typiskt, när det handlade om Guds ord och att vi måste höra det för att det ska kunna verka i oss... Kanske någon ville hindra budskapet att komma fram?

Benjamin Lundqvist

Senaste inlägg
Arkiv
bottom of page